COMUNA COCORA

       Cocora este o comună aflată la peste două ore de mers cu autobuzul pornind din Bucureşti, pe Şoseaua Naţională Bucureşti-Constanţa (DN2A), până la Căzăneşti, apoi pe drumul judeţean 203 E, spre nord.
       Geografic, este situată în partea de nord a judeţului Ialomiţa, la circa 15-16 km de râul cu acelaşi nume. Cartografic, se găseşte la intersecţia paralelei de 44º44' latitudine nordică cu meridianul de 27º70' longitudine estică.
       Distanţa faţă de Slobozia, oraşul-reşedinţă de judeţ, măsoară cam 45 de kilometri, iar până la cea mai apropiată staţie CFR (Căzăneşti) 11 km.
       Clima este continental-excesivă, caracteristică întregii zone de stepă desţelenită din Bărăgan.
       Temperaturile medii anuale se situează între 10 grade şi 12 grade în ultimul timp, iar precipitaţiile sunt sub 800 de milimetri pe an. Vara, termometrul arată lejer temperaturi de 35-40 de grade, concomitent cu un mare deficit de apă în sol şi cu prezenţa fenomenului de caniculă, iar iarna acestea pot scădea în timpul nopţilor până la -15, -20 de grade.
       Vânturile dominante sunt: crivăţul, legat de creşterea presiunii atmosferice, şi austrul (sărăcilă), care indică apropierea unei arii de presiune mai scăzută.
       Solul comunei este, în general, cernoziom levigat format pe loess, bogat în rezerve de substanţe nutritive, fiind cunoscut ca solul cu fertilitatea cea mai ridicată pentru cultura plantelor cerealiere.
       Subsolul comunei este bogat în petrol şi gaze de sondă, care, în prezent, se extrag, în special în zona de vest (Colilia). La suprafaţă, pe lângă ce a mai ramas din fauna sălbatică a zonei de câmpie (iepuri, mistreţi, fazani, prepeliţe), putem adăuga suprafeţele agricole de 8042 de hectare.
       Cocora este o comună formată dintr-un singur sat (până în 2007 din două sate, Cocora şi Colilia) de tip rectangular, întins pe o suprafaţă de 220 ha (zonă locuită), cu o populaţie în jur de 2386 de locuitori (recensământul din 2002), majoritatea fără ocupaţie, sau casnici. După 1895, în Cocora s-au mutat şi locuitorii din fostul sat Cranţoş, care a fost atunci desfiinţat.
       Începând cu 1912, populaţia satului Cocora a avut următoarea evoluţie:

Anul

1912

1930

1941

1948

1956

1966

1977

1992

2002

Nr. de locuitori

1957

2517

2893

3041

3390

3586

3092

2446

2386

Sursa principală de venit a locuitorilor satului o reprezintă agricultura şi zootehnia.
       Fiecare gospodărie are propria sa minifermă, constutuită din câteva animale şi din terenul de casă cuprins între 10-25 de arii (1000 - 2500 mp). Vara se cultivă zarzavaturi, aşa încât să ajungă întregii familii pentru un an. Grădinile sunt udate din fântânile proprii, pentru a preîntâmpina efectele devastatoare ale secetei din lunile iunie-august.
       Doar o parte redusă a oamenilor sunt angajaţi, unii ca tractorişti, alţii ca salariaţi în cadrul instituţiilor publice, ca vânzători în buticuri, sau în abatorul ce funcţionează în sat.
       Fiecare familie se descurcă cum poate, iar dacă mai are şi vreunul sau doi copii în şcoli, lucrurile se complică enorm. Mulţi tineri au plecat la oraş, de aceea populaţia satului şi a comunei a îmbătrânit şi scade continuu.
       În satul Cocora există o Biserică, cu hramul Sfântului Mare Ierarh Nicolae, construită în 1883, care devine neîncăpătoare mai ales de sărbători, frumos pictată cu scene din viaţa sfinţilor apostoli şi cu portretele acestora.
       Şcoala din Cocora este generală, cu clasele I-VIII, iar orele se ţin într-o clădire spaţioasă, cu două etaje, având laboratoare de biologie, geografie, istorie, limba română şi chimie – fizică. Numărul elevilor şi al cadrelor didactice calificate este în continuă scădere, ceea ce constituie un lucru îngrijorător pentru continuitatea învăţământului în sat.
       În Cocora există două clădiri acordate îngrijirii medicale, una a dispensarului, iar cealaltă a spitalului mare. Dispensarul se găseşte pe şoseaua principală, iar spitalul este situat în apropierea acestuia, pe o ramificaţie a şoselei. Am putea spune că satul meu ar sta cel mai bine la capitolul asistenţei medicale, dar ar mai fi necesar un serviciu de ambulanţă disponibil 24 de ore din 24, care sa poată deservi întreaga zonă (Cocora, Colilia, Reviga). În scopul dezvoltării asistenţei medicale în Cocora se duc demersuri pentru înfiinţarea unui spital serios, dotat cu aparatură modernă, pentru intervenţii nu prea complicate, în special de către doamna doctor Ion Lidia-Doina (Asociaţia Realité Roumaine), care, cu sprijinul unei Asociaţii Franceze, a reuşit să acorde medicamente gratuite cetăţenilor satului, dar şi din alte sate învecinate. Să sperăm că acest brav proiect nu va rămâne doar un simplu vis frumos!
       Oficiul poştal este dotat în ultimul timp cu o centrală telefonică modernă digitală, ceea ce înleşneste comunicaţiile cu exteriorul.
       Biblioteca Comunală Cocora cuprinde volume dedicate marelui public, de unde fiecare este liber să împrumute cărţi şi să le restituie, bineînţeles, ceea ce contribuie la dezvoltarea culturii în rândul consătenilor mei. Clădirea acesteia face corp comun cu dispensarul.
       Primăria se găseşte într-o clădire curată, unde se dezbat cu cetăţenii problemele ce-i interesează cel mai mult. Funcţionarii de aici sunt amabili şi alături de sufletul omului.
       Printre atracţiile pe care le prezintă zona centrală este şi terenul de fotbal, ce-i drept, nu prea bine întreţinut, unde joacă echipa satului, VOINŢA COCORA.
      În prezent, se are în vedere realizarea următoarelor programe de dezvoltare economică:
       - pietruirea şi asfaltarea drumurilor comunale - sursa MLPAT şi venituri locale (proiect aflat în lucru),
       - realimentarea cu apă potabilă, din venituri locale (proiect aflat acum în lucru),
       - alimentarea cu gaze naturale, din venituri locale,
       Reţeaua de telecomunicaţii este dotată cu o centrală telefonică digitală (numărul satului Cocora este: 0423 247 XXX) cu 400 de posturi telefonice private şi 2 telefoane publice (la primărie şi la poştă).
       Acoperire G.S.M: VODAFONE, ORANGE, COSMOTE.
       Transporturile se fac cu: automobilul personal (125), tractorul personal (40) sau cu camionul (14), însă de bază rămâne căruţa.
       Distribuirea presei şi corespondenţei se face prin Poşta Română - Agenţia Cocora.
       Mai nou, la ieşirea din Cocora, spre Reviga, se ţine în fiecare duminică până pe la prânz Târgul de Produse Agro-alimentare, unde lumea vine să vândă sau să cumpere cele trebuincioase: zarzavaturi, animale, cereale, materiale de construcţie, piese electrocasnice sau alte produse.

 

Aici gasiti MONOGRAFIA COMUNEI

© Copyright 2012 STEEL WARRIOR. All Rights Reserved.